21 Nisan 2009 Salı

İstanbul Barosu Basketbolda Sporcu Sözleşmeleri Paneli

İstanbul Barosu'nun düzenlediği panele ilişkin habere dün ajansspor yer vermişti: http://www.ajansspor.com/basketbol/tbl/h/20090420/ozerhun_duzenlemeler_yetersiz.html

Efesliler.org'un kurucusu Başkan rumuzlu Özer de izleyici olarak panele katılmış. Ordaki izlenimlerini efesliler.org forumunda paylaştı. Ben de değiştirmeden burdan iletiyorum. Basketbolun belki en az ilgilenilen kısmı olan hukuki yönüyle ilgili hem Engin Özerhun'un Ajansspor'daki hem de Özer'in izlenimleri faydalı olur diye düşünüyorum.

"Dün İstanbul Barosunun düzenlemiş olduğu Engin Özerhun ve Kerem Tunçeri'nin konuşmacı olarak katıldığı Basketbolda sporcu sözleşmeleri adlı panele bir avukat arkadaşımın davetlisi olarak katıldım. Sporcu sözleşmelerinin hukuki yönü ve bağlılığı bu sözleşmelerin uluslararası camiada geçerliliği ve ayrı sözleşmelerin geçerliliği hakkında bahsedildi.
Efes Pilsen gibi Avrupa Ligi'nde oynayan bir kulüp sporcusuyla yabancı sporcusuyla 3 tip sözleşme yapıyor. Basketbol federasyonunun istediği tip sözleşme, sporcu ile kulup arasındaki özel sözleşme ve Euroleague'nin istediği sözleşme. Şimdi Türk sporcularla özel sözleşme imzalanmıyor sadece federasyon ve Uleb'e gönderilen sözleşme yapılıyor. Avrupa Ligi'yle alakalı herhangi bir ihtilafta federasyonla yapılan sözleşmenin yüzüne bile bakılmıyor. Bizim Daltonlar meselesinde de bu yaşanmış. Adamlar özel sözleşmelerine dayanarak istedikleri gibi hareket etmişler. Efes Pilsen bu konuda herhangi bir zarar görmediği gibi herhangi bir tazminat falan da almamış.
Drew'in başını çektiği grup, Amerika'nın yayınladığı Force Major belgesine dayanarak bir gün önce böyle böyle kaygılar var deyip delikanlı gibi gelmiycez demeyip ertesi gün havaalanına gelmemiş. Daha sonra Andre Hutson sabah ucagına gelmedikten sonra çark edip "Tamam tamam geliyorum akşam uçağıyla geleyim mi?" falan binbir özürden sonra ona da gelme denmiş. Türkiye'ye dönüşte affedilmesi bu yaklaşım tarzı sayesinde olmuş. Bence hukuki yönden biraz daha bastırılsaydı Avrupa Ligi bu oyuncular hakkında bir takım yaptırım kararları alabilirdi. Bunu şurdan tahmin ediyorum. Hukuki süreçle ilgilenen İstanbul Barosu'nun spor komisyonu üyeleri bu sorulara cevap vermekten kaçındı. Soruları hep Engin Özerhun göğüsledi. Basketbolla ilgilenen bi kaç avukat bu konuda baya bir bastırdı. Bir tanesi Woods'un avukatı idi. Woods'un avukatı olmasına rağmen yerden göğe kadar Efes haklı dedi. Ayrıca günü birlik Force Major bildirisinin bir anlam taşımadığını. Bu tür bir durumda tarafların birbirine bildirim süreleri olduğu söylendi.
Efes Pilsen maddi acıdan bir zarar uğramadı ama sonucta o maçı kaybetti kupadan elendi. Buna rağmen Amerikalılarda bir zarara uğramadı ve hala Avrupa'da basketbol oynayabiliyorlar. Yani genel anlamda Efes Uleb'ten bir gol yemiş oldu."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder