20 Mart 2009 Cuma

Efes Pilsen 1989-90 Sezonu


1989-90 sezonu öncesi bir gazete küpürü. Lig başlamadan önce tüm takımların kadrolarını sıralamışlar. Efes Pilsen de var.

Rahmetli Aydan Siyavuş'un Efes'in başındaki son senesi. Ondan sonra Halil Üner gelecek. 1,5 sene sonra da Aydın Örs ve haleflerinin dönemi başlayacak.

Gerçi kadroya sezon içinde katılımlar olmuş. Ufuk Sarıca ve Sedat İncesu da ilk kez Efes kadrosunda bu sene boy göstermişlerdi. Sedat İncesu.. Hani Galatasaray Tekerlekli Sandalye takımı ile Avrupa'da şampiyon olan coach. O da Efes Pilsen tezgahından geçmişti.
Efsane kaptan Taner Korucu yine takımın en yaşlısı..

Bir de Altar Tunçkol var bu kadroda. Oyak Renault'da oynarken Aydın Örs'ün, Efes'in genç takımına aldığı.. Fenerbahçe'den tanısak da Efes Pilsen'le ilk kez sahneye çıkmıştı o da. Aydın Hoca'dan koçluğa dair de çok şey öğrendiğini Daçka'daki performansıyla anlamıştık.

Bu fotoğrafı görünce Altar Tunçkol'un anlattığı bir anısını hatırladım. 1989-90 sezonu.. O zamanlar bırakın deplasmanda Yunan takımını yenmeyi, kendi evindeki düşük farklı mağlubiyetlerin bile başarı kabul edildiği yıllar. Fiba her ülkeyi organizasyonlara kattığı için ön eleme turlarında önce Avusturya sonra da İsviçre takımlarıyla karşılaşılıyor. İkisi de geçiliyor. Ama İsviçre takımına deplasmanda mağlup olunarak eleniyor. Seviye daha oralarda.

Efes Pilsen gruplara kalıyor. İlk iki maçında o zamanlar Rus olan Alma Ata ile İsrailli Hapoel Halon'u yenmiş. Böyle bir ortamda Panionios deplasmanına gitmişler. O tarihe kadar Efes Pilsen'in deplasmanda Yunan takımlarına karşı kazandığ maç yok.

Maçta Levent Topsakal, Tamer Oyguç, Lowell Hamilton ve Glynn Blackwell teker teker 5 faul alıp kenara gitmiş. Yabancılar ve Türk yıldızlar kenarda. Saha genç oyunculara kalmış. Altar Tunçkol da bu genç oyunculardan biri. Kendi anlattığına göre güzel de bir oyun çıkarıp 95-93 maçı kazanıyorlar. İzmir'de kurulan Panionios takımını, bir Yunan takımını ilk defa Yunanistan'da mağlup ediyorlar.

Tek hissettiğim şey gurur... Bir zamanlar Efes Pilsen'in Avrupa Kupası maçlarında Türkiye'nin gururu yazardı. Doğruydu...

(Bu arada o sezon ne oldu diye merak edenler için söyleyeyim. Efes gruptaki ilk 3 maçını kazanmış oldu. Sonraki 2 maçı da deplasmandaydı. İki maçı da deplasmanda 2'şer sayılık kaybetti. Son maç İstanbul'da Panionios'laydı. Kazanması halinde grputan çıkacaktı. Ve kazandı. Sonra o zamanlar Yugoslavya sınırlarında olan Bosna takımıyla eşleşti. İki maçta da fark yiyerek elendi. Bu maçların istatistikleri, organizasyon formatları malesef elimizde yok. Fiba'nın istatistikleri 1992'den itibaren başlıyor. Varsa da internette yayınlamıyorlar.)

Fotoğraf maratonalmaty'den..

1 yorum:

  1. 1989-90 sezonunda TBL'de kaç yabancı hakkı vardı bilmiyorum ama 80li yıllarda tek yabancı hakkının geçerli olduğu sezonlarda Efes Pilsen Avrupa kupalarını düşünerek kadrosuna 2 yabancı oyuncu alırdı. Tur atlamayı geçtim Yunanistan, İtalya, İspanya gibi güçlü ülke takımlarından fark yememenin başarı olarak görüldüğü senelerde Efes Pilsen işte böyle büyük düşünürdü. Efes Pilsen'i büyük yapan ve bugünlere getiren bu büyük vizyondur. Efesli olmaktan gurur duymak için çok sebep var ;)

    YanıtlaSil