9 Şubat 2010 Salı

Bilet Savaşları Başladı

Özellikle son yıllarda futbol kulüpleri Anadolu takımlarının kendi maçlarında taraftarına son derece fahiş fiyatlarla bilet sattıklarından yakınıyorlardı. Haklı bir serzeniş. Hem tespit doğru. Hem de durum son derece haksız. Bu birinci veri.

Efes Pilsen - Fenerbahçe Ülker karşılaşmalarının marka değeri yüksektir. Hatta ligin kendi değeri ile bile yarışabilir. Sadece Efes Pilsen - Fenerbahçe eşleşmeleri bile ayrıca pazarlansa önemli meblağlara satılabilir. Ben de bir basketbolsever olarak bu eşleşmeye, yani iki Euroleague takımının karşılaşmasına 20 lira veririm. Hatta play off maçı olsa çok daha fazlası verilebilir. Bu da ikinci veri.

Bu iki verinin de geçerliliğinden şüphem yok. Amenna... Ama yukardaki fotoğraf ne oluyor? Fenerbahçe Ülker kendi taraftarına bileti 5 liradan satabilirken Efes tarafına 20 liradan satıyor. Tam 4 katı fiyata. Mesela futbol liginde Manisaspor bu hafta kale arkasını kendi seyircisine 20 lira Fenerbahçe'ye 80 lira yapsa Manisaspor'a edilen küfürler burdan aya yol olurdu. Taraftarın küfrünün dışında Fenerbahçe yönetiminin de bu uygulamalara itirazı çok olmuştu. Ve bence çok haklıydılar. O zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

Ayhan Şahenk'teki ilk maç her iki taraf da 20 lira idi. Bence bu parayı da hakediyordu. Ama futbol maçlarında isyan edilen şeyin kulübün başka bir şubesinde aynen yapılması bana tuhaf geliyor.

Efes Pilsen yönetimi bilet fiyatlarını arttırsa anlarım. Doğru bulmam ama anlarım. Kendi evinde seyirci üstünlüğünü Fenerbahçe'ye kaptırmamak için yapmış olur. Yanlış olsa da kendi içinde bir mantığı olur. Neticede sadece finaldeki Fenerbahçe Ülker ile karşılaşmasını düşünerek Abdi İpekçi'yi bırakıp dandik bir salon olan Ayhan Şahenk'e taşınmış bir takım Efes Pilsen. Ama Fenerbahçe'nin bu davranışında hamasetin dışında anlaşılabilir bir yan bulamıyorum. Neticede Efes tarafını bedava da yapsan gelecek kişi çok değişmez. Şimdi bizim gibi maça gelecek azınlığa haksızlık edilmiş olacak.

14 yorum:

  1. Beş milyon verelim bizim için bağırsınlar!.-))

    YanıtlaSil
  2. ya ınsanda bıraz utanma olur abi bu yazıyı yazarken...yazık walla yazık...ayrıca manisada da yapıyorlar.sen hiç merak etme..sizin bu maçlar için gördüğünüz değer aslında daha yuksekti keşke öyle yapsalarmıs...yeni nesille beraber, olayları carpıtan bir efes zihniyeti görmek çok üzücü.bu bilet politikası tamamen sizin eserinizdir...

    YanıtlaSil
  3. Basketbol futbol farketmiyor. Federasyonlar salon ve stadlarda şiddete karşı nasıl ortak hareket edebiliyorsa,bu saçmalık için de bir çözüm bulmak zorundalar. Nasıl deplasman seyircisine yer ayırmak zorundaysan, fiyatları da, aynı tribün veya muadil tribüne gelecek evsahibi taraftarlarınkiyle aynı yapmak zorundasın. 1 TL ise deplasmana da 1 TL, kendi biletini 100 TL yapıyorsan, deplasmanın da 100 TL olmasını kabul edebilirim. Yeter ki eşit olsun. Ama bunu yaparken de, zamanında sevgili! Banvit yönetiminin yaptığı gibi elden apayrı bir takım taraftarına bilet verilmesini de önlemek gerekiyor. Biz de geçen sene İnönü'ye giderken, 90 TL vermek zorunda kaldık ama adamlar kendi seyircisine zaten 90 TL yapmış. Yapacak birşey yok.

    YanıtlaSil
  4. Mozlu,
    Yazımda utanacağım herhangi bir şey yok. Tekrar söyleyeyim. 20 lira bu maçın hakkıdır. Alana anasının ak sütü gibi helal olsun. Play off serisi olsa 50 liralar normaldir. Finalin son maçı için 110 lira da veririm. Ama, bana şu kadar rakibe bu kadar anlayışına karşıyım. Efes de yapsa karşıyım, Banvit de yapsa (ki yaptılar)karşıyım, Manisaspor'un da yaptığını senden öğrendim ona da karşıyım. Banvit'in bi amacı vardı. Galatasaray'ın seyirci sayısını azaltmak. Manisaspor yapıyorsa bir amacı vardır. Hazır Fenerbahçe gelmişken biraz yolalım derler. Ama Fenerbahçe'nin yapmasının düşmanlıktan başka amacı yok. Rakip seyirci az olsun diyemez. Zaten gelen sayısı belli. Düzgün durulsa parmakla bile sayılabilir. Zenginleşmek desen Efes tarafında seyirci az olduğundan kâr da edemez.

    YanıtlaSil
  5. Madem 20 TL verip salondaki en pahalı bileti aldık, bari yerimiz kafa masadan olsun!-)) Fenerbahçe kendini Banvit, Manisa v.s. ile birlikte konumlandırıyorsa, söylenecek pek fazla bir şey yok.

    YanıtlaSil
  6. Efes taraftarı ne zaman bilete para vermiş ki bu o davetiye olmasın sakın dilenci gibi üniversite kapılarında isim listeleri yapıp bilete para vermek mi oluyor?

    Sarıkaya

    Sana 5 milyonla alakalı şunu söyleyeyim derbentliler diye bir grup var hani sizin 5 milyon verip efes diye bağıranlar sen onlarla karıştırıyorsun herhalde

    YanıtlaSil
  7. baba sen bu bılet konusuyla ılgılı tek bu macta yazarsan o zaman sorun olur...her maçta yazacaksın...onu da gectim efesin bilet fiyatı politikası var mı herkese beleş bilet beleş kart ondan sonra rakip takımla kendı takımına 20 tl yapsan ne olur 100 tl yapsan ne olur...ayhan şahenkın otoparkında, derbentte bılet dagıtırken bu yorumlar olmaz...once kapıların onu supurulsun...

    YanıtlaSil
  8. Eğer iş yerinden son dakika gol yemezsem Pazar günü ordayım. Beşiktaşlı olarak, Fener tarafından girip, Efes Pilsen'i izleyeceğim. :)

    YanıtlaSil
  9. Final serisi 2. maçında salona gelen FBlilerden çok az kısmı bilete para verdi. Bir şekilde onlara da bilet dağıtıldı. Bunu gördüm. Zaten başka maça da gitmemiştim. Ayrıca finalin son maçında Efesliler 110 lira verdi ki bu da finalin kalan maçlarına değmiştir heralde:)

    YanıtlaSil
  10. @ Green Tuborg & mozlu : O beleş kartlar, o dilenci listeleri bildiğim kadarıyla, bedava bulsa mezara gireceklere önlem olarak yapılan uygulamalar. Ha! ne kadar başarılı oluyor orasını bilemem. Derbentlilerin Efesliler ile hiçbir alakası yok. Kulübe defalarca "Derbentliler varsa biz yokuz!" dedik. Aldığımız yanıt, "Başa çıkamıyoruz, kapıdaki görevliler onları içeri alıyor" şeklinde.. Ve fakat, Derbentlilerin "Beyaz!-Lacivert!-Sarı!-Kırmızı!" muhabbeti dudaklarımızda tebessüm yaratmadı değil.
    Geçen yıl finalin son maçında "5 milyon verelim bizim için bağırın!" diyenlere 110 liralık biletlerimizi sallamıştık, maruzatım budur.

    YanıtlaSil
  11. gecen sene sadece 1 maça bilet parası verdınız oyle dusunun..zaten efes maçlarına bılet satmıyorsunuz...merak etiğim nokta su gecen sene efesin kendi sahasındakı maçlara resmi olarak efes tarafından toplam kaç adet bilet satıldı...

    YanıtlaSil
  12. Valla aşağı yukarı Fenerbahçe maçlarında satılan kadar!-))

    YanıtlaSil
  13. ben o seride butun mackara seve seve bılet parası odedım lıgın ılk macında da odedım, ayhan sahenkteki efeslilerin odedıgını dusunmuyorum...dedıgım gibi bunlardetaylar, sizin çıkardığınız bır bilet savasını, sımdı baska bır modelı cıkınca aglamak olmaz...daha yazılacak onca sey varken kerem gonlum maria kasun mirsad turkcan oguz savaş gibi, buralrda kaybolmayın...su bır gercek ki efes kabuk degıstırıyor, belki oyunu artık "kuralına" göre oynamaya baslıyor ancak artık milyonların sevgilisi efes yok..herkesin süpheyle yaklastıgı bı efes var ...yazık

    YanıtlaSil
  14. Valla ben Efes'in "Birgün herkez Efesli olacak" diye bi' amacının olduğuna inanmıyorum. Hatta "milyonların sevgilisi" olmak gibi bi' misyonunun da olduğunu düşünmüyorum. Seven sever, sevmeyen sevmez bu kadar basit. Ne yani? "Efes'i sevmeyen ölsün!" mü diyelim..

    YanıtlaSil