2 Aralık 2009 Çarşamba

Lietuvas Rytas Maçına Doğru

İlk hafta alınan mağlubiyetin bir iş kazası olduğunu düşünüyorum. Kenar yönetiminin iyi hazırlanmadığı, oyuncuların da nasıl olsa kazanırız diye düşündüğü maçı çok kötü bir şekilde kaybetmişti Efes Pilsen. Rytas kadrosunda yer alan ve pek çoğu ilk defa Euroleague'de boy gösteren genç oyuncular boylarının ölçüsünü bilerek oynadılar. Bu iki manada böyleydi. Mecazi olarak kendilerini bildiler. Efesliler gibi havaya girmediler. (Zaten havaya girecek bir durumları da yoktu.) Bu üst düzey mücadeleleri sayesinde muhtelif istatistik seçeneğinde sezonun ve kariyerlerinin en yüksek rakamlarına Efes Pilsen karşısında ulaştılar. Gerçek anlamda da boylarına göre oynadılar. Euroleague ölçüsünde kısa bir takım olan Lietuvas Rytas içeriye top indirilmemesi için o kadar çok gayret gösterdi ki Efes oyun planını bozdu. Rakibini dış şutlara mahkum etti. Dış şutlar girmedikçe de farkı açtı.

Bu maçta da Litvanya cephesinde değişen çok fazla şey olmayacaktır. Üst düzey mücadele göreceğimizden eminim. Rakip koçun bu maçtan önceki açıklamaları da bu yönde. Rytas'ın koçu Rimas Kurtinaitis, "Çok fazla sayıda stratejimiz yok. Çünkü takımımız genç. Eğer oyuncularımız içerde ve dışarda tüm güçlerini verirlerse ve tüm oyunculardan katkı alabilirsek kazanabiliriz." demiş. Ortalama laflar gibi görünüyor ama değil. Gerçekten durum bu. Popovic dışında yıldız diye nitelendirebileceğim, takımımımda keşke olsa diyebileceğim oyuncuları yok. Ama Litvanya'daki maçta gördük ki bu gençler maçı gerçekten isterse ve mücadele ederse Efes'i sürklase edebiliyorlar.

Rytas, Litvanya liginde bu hafta maç yapmamış. Bir önceki hafta Zalgris'e deplasmanda yenilerek tek mağlubiyetlerini almışlar. Ama bu haftaları boş geçmemiş. Baltık Ligi'nde Estonya temsilcisi kalev diye bir takımı 97-74 yenmişler. İstatistikleri burda. Maçın yıldızı Babrauskas olmuş. Bizim maçta pek ortada görünmeyenlerdendi. Popovic'in 9 asisti de dikkate değer. Zaten ilk maçtaki 10 asisti de onun Euroleague'deki kariyer rekoruydu.

Rytas'ın Baltık Ligi'ndeki bu maçı çok fazla şey ifade etmez bize. Neticede Estonya takımıyla kendi evinde oynadığı kolay bir maç. Ama istatistik kağıdında dikkat edilmesi gereken bir husus var. O da ribaundlar. Bu basit takıma karşı bile ribaundlarda üstünlük kuramamışlar. 36-35 öndeler. Hücum ribaundları 12-12 eşit. Rakip gerçekten pota altında sorun yaşayabilir. Efes Pilsen bu sezonki pek çok maçta olduğu gibi Rytas maçında da ribaundlarda ezilmişti. Bunun nedeni Rytas'ın ribaund konusunda çok etkili uzunlarının olmasından değil kısaların ribaundlara inanılmaz katkı vermesi idi. Toplam 9 oyuncu 2 ve üzeri ribaund almıştı. Efes Pilsen uzunlarının, süre bulabildikleri oranda yarınki maçta ribaund toplaması gerekiyor. Süre bulabildikleri oranda diyorum çünkü Ergin Ataman 4 kısaya dönmek için Kaya Peker veya Kasun-Santiago ikilisinden birinin top kaybetmesini beklediğinden dolayı süreleri azalabilir, azalacaktır. Bu anlarda da Efes kısalarının, rakip kısa oyuncuların ribaund gayretini bilerek potadan dönen toplar için azami gayret göstermeleri gerekiyor.

Sözler uzar.. Ama hedef 8+

4 yorum:

  1. 8+'da yetmeyebilir. Üçlü hatta dörtlü averaj düşünülmesi lazım.

    YanıtlaSil
  2. Tabiki çoklu averajlar da olabilir. Bunun için atılabildiği kadar fark atılmalı. Ama daha oynanmamış 5 maç var. Neyin ne olacağı belli değil. Belli olan tek şey 8+ farkın sağlayacağı avantaj.

    YanıtlaSil
  3. kasun olabildiğince fazla sahada kalmalı, yoksa ilk maçta baynes'i yıldız yaptığımız gibi bu sefer de formda olan borovnjak'ı falan coşturabiliriz..

    galibiyet beni tatmin etmeye yeter sanırım, bu grup çok karışacak çünkü.. malaga ve oly'nin aşağıdakilere yaklaşacağını tahmin ediyorum haftadan haftaya..

    YanıtlaSil
  4. Partizan Malaga'yı Malaga'da yenince grup cadı kazanına döndü. Üçlü dörtlü derken beşli averaj durumu bile olabilir. Bu grup daha çok su kaldırır.

    YanıtlaSil