31 Ağustos 2009 Pazartesi

Eurobasket 1993 Finali


TRT'nin arşivi muhteşem. Nostalji spor kanalı açsalar Ntvspor kadar popüler olur. Dün gece sahurda tam sabah ezanı okunurken 1993 Avrupa Basketbol Şampiyonası finalini verdiler. Şampiyona Almanya'da düzenlenmiş. Finalde Almanya ile Rusya karşılaştı. Uyku yalan oldu ama maçı izledim.

Maç Avni Küpeli'nin muhteşem (!) anlatımı ve Murat Didin'in yorumlarıyla verildi. Rusya, SSCB'den yeni dönüşmüş. İkili sık sık Sovyetler deyip durdu. Hücum süresi 30 saniye. 4 çeyrek değil 2 yarı var. Daha da ilginci bire bir atış hala kalkmamış. Yeni nesil için hatırlatayım. Bir yarıda takımın 7 faul hakkı var. Bu hakkı dolan takım atış halinde olmayan faul kazandığında serbest atış çizgisine gidiyor. Eğer ilk atışı sokarsa ikinci atış hakkı doğuyor. İlk atışı sokamazsa oyun öyle devam ediyor.

Formalar açısından kendine has bir özelliği olmayan ara bir dönemde oynamış maç. Eskisi gibi kısacık değil. Şimdiki kadar geniş ve uzun değil. Arada bir uzunlukta ve biraz dar şortlarla sahadalardı.

Almanya Avrupa Şampiyonu olmuş ama isimlerden biri hariç kimse bana bir şey ifade etmedi. Hatırladığım tek isim ise bir Türk. Teoman Öztürk.. 2 sene Galatasaray'da 1 sene de Ülker'de oynayan bu kısıtlı yetenekli uzun, şampiyon Alman takımının kadrosunda. O dönem Alba Berlin'de oynuyormuş. Final maçında hiç oynamadı. Ama Avni Küpeli diğer oyunculardan daha fazla bahsetti.

Rusya'da ilk 5'te iki tane tanıdık vardı. Birisi sarhoş Rus kozmonot kıvamındaki kaytan bıyıklı abimiz Sergei Bazarevich. Yıldırımspor'da oynuyordu şampiyonaya gelmeden önce. Şampiyonadan sonra ise Tofaş'a geçmişti. Hatta yıllar sonra bir dönem Türk Telekom forması da giymişti. Diğeri Sergei Panov. O da bu şampiyonadan sonra Türkiye'ye Yıldırımspor'a gelmişti. Maç ilerledikçe tanıdık isimler arttı. Karasevda Valisi Karasev oyuna girdi. Mikhail Mikhailov vardı bir de. Türkiye'ye hiç gelmedi ama benim uzun yıllar keşke gelse dediğim pivotlardan olmuştu. Baktım değişik takımlarda da oynamış ama ben onu Real Madrid'den hatırlayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder