23 Temmuz 2009 Perşembe

EFES PİLSEN YAŞLANIYOR


Yıllarca altyapıya yapılan yatırım istenen sonuçları vermedi. Oyuncu yetişmemesi, yetişenin aklının NBA-NCAA hayalleri ile karıştırılması hem de sportif başarı gelmemesi artık taktik değişime gidilmesini gerektirdi. Anlaşılan o ki Efes Pilsen artık sportif başarı istiyor. Bunun için de takıma tecrübeli ve kaliteli oyuncuları topladılar.
Efes Pilsen'in kadrosunun şimdilik 11 kişilik kısmı belli. 12. oyuncu olarak Dusan Cantekin konuşuluyor. Hatta birinci ağız olan Ergin Ataman da anmıştı bu adı. Ama kesin bir şey yok. Kadroya ve yaşlarına bir bakalım:
Mario Kasun: 29
Charles Smith: 34
Preston Shumpert: 30
Bootsy Thornton: 32
Kerem Gönlüm: 32
Kaya Peker: 29
Sinan Güler: 26
Ender Arslan: 26
Igor Rakocevic: 31
Bostjan Nachbar: 29
Kerem Tunçeri: 30
Halihazırdaki kadronun yaşlarını aritmetik ortalamaya vurduğumuzda sonuç 29 yıl 10 ay gibi bir şey oluyor. Belki Dusan Cantekin kadroya girerse 28 yıl 9 ay oluyor ama bu veri çok fazla şey ifade etmez. Bu oldukça yüksek bir oran. Ve bu yaş ortalaması, artık başarı gelsin çığlığı şeklinde de olunabilir. Mevcut kadro belki 1-2 yılı gerçekten kurtarır. Lig şampiyonluğu ve Avrupa'da Top 8 bu kadroyla asla şaşırılmaması gereken sonuçlar. İyi bir ortamla sürpriz takım kontenjanından Final 4 bile gelebilir. Ama başarı gelse de gelmese de 2 yıl sonra sil baştan yapılması gerekecek.

Avrupa'da başarılı kabul ettiğimiz 4 sezon var. Aris finaline ilişkin veri bulamadım. Belki oyuncuları tek tek tespit edebilirdim ama çok zaman alır. Diğer 3 sezondaki yaş ortalamalarına ilişkin küçük bir araştırma yaptım:

Efes Pilsen'in Koraç Kupası'nı kazandığı kadroya baktım. Koraç finalinde yaş ortalamaları 24 yıl 1 ay.
2000 yılında Final 4'daki ilk sezonundaki Pao yarı final maçında yaş ortalaması yine 24 yıl 1 ay kadar.
2001 Final 4'a çıktığı ikinci sezondaki Pao yarı finalinde yaş ortalaması yaklaşık 23 yıl 7 ay

Bir başka deyişle Efes Pilsen hep genç oyuncularla başarılı olmuş. En azından Avrupa'da...

2 yorum:

  1. eline sağlık. güzel çalışma olmuş. ancak son yıllarda final foura kalan takımların yaş ortalamasını falan ekleyebilirsen daha da etkili bir analiz olabilir.

    YanıtlaSil
  2. bence gözdn kaçırdığın en önemli nokta o yıllardaki profesyonellik anlayışı ile bu zamanın ki arasındaki farkın shaq'ın vücudu kadar olması :)
    yani o zaman 32 yaşındaki adam şimdinin 40lık basketbolcusuyla aynı muameleyi görüyor olması.
    ayrıca ben efesin çok atletik 1 takım olduğunu düşünüyorum fenerbahçe ülkerin elinden kupayıda bu atletikliği sayesinde almıştır. yeni gelenlerle bu atletizim dahada artmış olacak ve bunu ilaveten şut tehtidide olacak.
    eğer fener greerden sonra kinseyide alırsa şut tehditiin yanına atletizm eklemiş olacaklar ki bu 2 takımımızında f8 ypacağı konusunda umutlandırıyor beni. ama 2 takım arasında güç dengesi bozulmamış olacak buda yine ateşli 1 final serisine sebebiyet verecektir die düşünüyorum. ama yinede guardın kadar takımsın lafını ortaya atanların 1 bildiklerinin olduğunu düşünüyor ve fenerbahce ülkerin biraz önde olacağını belirtiyorum (bu yazı kinsey veya onun gibi yüksek atletik meziyetlere sahip 1 oyuncu fenerbahçe ülker tarafından alınmıi gibi düşünüleek yazılmıştır) :)

    YanıtlaSil